Rădăcinile Familiei - o poveste de război, de refugiu ... de libertate și durere

acuarelă realizată în Barcelona, 2019

Rădăcinile Familiei - o poveste de război, de refugiu ... de libertate și durere

Unul dintre cele mai frumoase documente descoperite de mama mea în arhiva CNSAS post '90, document pe care l-am utilizat la arborele genealogic al familiei (la sfârșitul articolului) ... proiect încă în lucru.

sau despre cum erau tații pe vremuri (străbunicul Radu Niculescu, născut pe 23 august), pe când scriau memorii Ministrului când i se făceau nedreptăți fiului său Iulian ... cum ar fi să te înroleze Horia Sima cu forța în Guvernul de Afară și să suferi toată viața apoi pentru că ai intrat în război de partea cui nu trebuie, la început ...

Este vorba despre povestea din timpul războiului a bunicului meu Iulian "Bubu" Niculescu, tatăl mamei mele Dana-Mihaela Florea (născută Niculescu, în Zece Mese lângă Foișorul de Foc), respectiv Memoriul adresat de străbunicul (tatăl bunicului, de loc din Ploiești) către Ministerul de Răsboiu privind nedreptățile care i s-au făcut sistematic după război prin încorporarea forțată (pe liste fictive) în Guvernul din Afară, o organizație condusă de Horia Sima care vroia să recapete puterea în România, în cazul în care Germanii reușeau să respingă ofensiva aliaților. Este un document, mai de la "firul ierbii" cum s-ar spune mai vulgar. Este un documentar pe Youtube foarte interesant cu Horia Sima vorbind, din Argentina ... într-o spaniolă perfectă, despre mișcările politice din Europa post-belică, războiul rece etc, el fiind un fin cunoscător al ideilor lui Codreanu. De altfel, se pare că chiar unul dintre stră-unchii din ramura poloneză, Gjesio a ales să se retragă în Argentina după al doilea război mondial. De atunci nu s-a mai știut nimic despre el ...

familia Niculescu, un mix ortodox-catolic

Străbunicul Radu a fost ortodox și s-a căsătorit cu Maria Niculescu, catolică din Kuty (de pe filieră poloneză) ... iar din acest motiv Stră-străbunica nu a vorbit cu fiica ei timp de 25 sau 30 de ani, nu mai știu exact. Doar pentru că i-a ieșit din cuvânt.

La fel și bunicul meu, a ales fiind rănit, după ce a explodat cu tancul, pe front ... să declare că este român, în condițiile în care noi am întors armele împotriva Germaniei Hitleriste ...

Din spital, a fost aruncat în lagăr și de acolo eliberat de armată rusă, alegând să vină pe jos în România să fie alături de familia sa, de care a avut grijă apoi tot restul vieții. Această poveste m-a convins că trebuie să lucrez la arborele genealogic al familiei, după ce lucrasem un proiect foarte interesant pentru Asociația Culturală Rădăcini via Credo Design. 

Cum aș putea să cunosc "rădăcinile" neamului, dacă eu nu îmi cunosc "propriile rădăcini" ?


arborele familiei - început în Autocad, 2017 după proteste


bunicul Iulian la masa lui de lucru - inginer proiectant telecomunicații


Revista Arhitectura nr. 2, găsită la un anticariat de bunicul. Și-a dorit foarte mult să facă arhitectura dar nu a reușit, așa că a urmat apoi pe această cale mama. Revista a luat-o de la anticariat pentru ea. Și apoi am moștenit-o eu. Mereu mi-a plăcut coperta, o criptă splendidă proiectată de Ion Mincu în cimitirul Bellu.



Ghost Division (Gespensterdivisionsau "Divizia Fantomă" a fost a 7-a divizie mobilă Panzer a Wehrmachtului. A participat la Bătălia pentru Franța, Invazia Uniunii Sovietice și pe Frontul de Est până la sfârșitul războiului. Poreclită "Divizia Fantomă" datorită vitezei considerabile pe care îl putea atinge în campanii și implicit a elementului surpriză (240km în doar 24 de ore). Erau atât de rapizi încât nu doar inamicul ci și chiar comandamentul central al Wehrmachtului efectiv îi pierdeau pe hartă. Desenul este inspirat din poveștile, combinate.

Bunicul meu nu a făcut parte din Gespensterdivision, fiind elev atunci, dar a luat parte la ultimele bătălii pe teatrul operațional al Frontului de Est, manevrând pe câmpiile Estoniei. Atunci a fost momentul când tancul a explodat de la un proiectil, omorând pe loc cei doi colegi ai săi dinăuntru, el scăpând totuși ca prin minune.


Divizie Panzer în acțiune ... Blietzkrieg.


Baraj de artilerie.




***

și documentul de arhivă, CNSAS : 






familia Niculescu în efectiv complet


Radu Niculescu


Ploiești de unde era străbunicul meu (Predeal - mutat ulterior la Ploiești) - Acuarelă 2018

Bunicul meu Iulian. inginer


Radu și Iulian Niculescu


Casa în care au copilărit la Vălenii de Munte, strada Mihai Eminescu nr. 5


Mihai (st.), Karina (mid.), Radu (dr.) în "Zece Mese" lângă Foișorul de Foc


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Troița - The Pyramid Project, architecture

Why the Devil blog ?

Călușarii : Ritual, Magie și Vindecare