Mânăstirea Văcărești, diapozitive 1986
Mânăstirea Văcărești, fotografii realizate de mama mea arhitect ... înainte de marea demolare care a inceput in toamna lui 1985, imediat dupa ce m-am nascut eu.
... ce s-a mai salvat, au păstrat la MMB, cred că mai sunt frescele salvate în corpul B din Cesianu, pietrele pe la Mogoșoaia ...
Biserica Mânăstirii a fost cea mai înaltă biserică la vremea ei, înaltă la turla pantocrator cam cât Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei.
Frumoasa ctitorie a lui C. Mavrocordat am ales-o ca subiect pentru un seminar, o lucrare de analiză a unui monument amplu cu incinte mari.
Un aspect important este că Mânăstirea a trecut prin mai multe funcțiuni înainte să fie demolată, aici funcționând și un penitenciar în perioada de început a regimului comunist, fiind închis aici și Corneliu Zelea Codreanu și cu băieții săi care puneau la cale un atentat, într-un mod mai naiv se pare căci i-au prins ușor. Trăirea mistică a 'căpitanului' din biserica mânăstirii a fost și cea care i-a schimbat viața definitiv : uitându-se la icoana Arhanghelului Mihai, a decis să denumească mișcarea inițiată de el "Legiunea Arhanghelului Mihail".
Comentarii
Trimiteți un comentariu