Pasărea Sufletului și Cimitirul Dacic Loman
O credință străveche spune că sufletele celor morți trec în lumea de dincolo sub forma unei păsări. De aceea, încă din vremurile precreștine, la căpătâiul stâlpilor de morminte se așeza o pasăre sculptată din lemn. Acesta este un exemplar de colecție care se află acum la CredoDesign, primit în dar chiar de la unul dintre ultimii meșteri din satul Loman în 2015.
După ce am vizitat superbul cimitir din Loman cu stâlpi funerari dacici (precreștini), am decis că este neapărat cazul să întrebăm la toate porțile despre meșterii care i-au sculptat. Supra-interpretarea poate fi o capcană periculoasă și nu mică ne-a fost rușinea când am realizat că nu Constantin Brâncuși s-a inspirat din misticii stâlpi funerari, ci un sculptor local a preluat recenta Coloană a Recunoștinței fără Sfârșit și a adaptat-o cererii unor oameni, care încă mai păstrează tradiții milenare, de mult uitate ... dar nu și în Loman.
Aici puteți citi mai multe despre Loman : https://www.dacoromania-alba.ro/nr82/cimitirul_loman.htm
Iar pentru cei care spun că doar Dacii aveau astfel de credințe frumoase, trebuie să ne reamintim că departe, în adâncuri, în negura rădăcinilor noastre ... toți ne întâlnim cumva, "Precum muntele se întâlnește cu munte, așa omul se întâlnește cu om" - dincolo de orice rasă, etnie, religie sau idee nouă... sau veche :
https://ro.wikipedia.org/wiki/St%C3%A2lp_funerar
"Stâlpii funerari sau stâlpii de morminte (în maghiară kopjafa, literal pom de mormânt) sunt monumente funerare din lemn, la origine precreștine, păstrate până în prezent la secuii din Transilvania. Obiceiul, atestat și la români, a fost abandonat la mijlocul secolului al XX-lea în favoarea crucilor din piatră sau din beton."
O recomandare furtunoasă prin email și trebuie să îi mulțumesc doamnei dr. istoric Cezara Mucenic, pentru această revelație și bijuterie arhitectonică, dar și Aurorei Târșoagă pentru o excursie superbă la Sarmizegetusa, Loman, Cetatea Dacică de la Ardeu, Orăștie și bisericile de piatră din zonă, precum Strei Sângeorgiu. Vara lui 2015 a fost superbă și simțeam că sunt din ce în ce mai aproape de ceea ce contează cel mai mult, rădăcinile pe care le căutam și în care speram că ne vor re-aduce speranța în suflete. Este într-adevăr o onoare și o ocazie unică în viață să lucrezi 7 ani de zile în cel mai bun birou de proiectare de arhitectură, restaurare și conservare de monumente istorice, alături de cei mai buni specialiști în domeniu :
Ultima fotografie este realizată de arh. ing. Aurora Târșoagă pe când luam apă din izvorul Dacilor de la Sarmizegetusa Regia, artizana principală a Credo Design, o îndrumătoare, deschizătoare de drumuri și o prietenă adevărată, patrioată și dedicată idealurilor naționale ... membră fondatoare a Asociației Culturale Rădăcini, un ONG / Asociație Culturală care îți deschide ochii către propriul tău suflet ca să cunoști lumea mai bine apoi ...
Comentarii
Trimiteți un comentariu