Citesc Biblia și Plâng - de Florin Salam
Recenzie artistică, contra-replică la ignoranța comentariilor răutăcioase pe pagina de facebook personală a dlui artchitect (…) raduflorea - privind melodia Florin Salam - Citesc Biblia și Plâng
"...... artistul folosește contradicția ca procedeu stilistic, alături de aliterații, juxtapuneri și metafore pentru a genera o paletă extrem de bogată de sentimente...
Astfel, pe el până și dușmanii îl "iubește", o metaforă cristică inversă. Nu el iubește dușmanii care îl urăsc și îl invidiază, ci dușmanii îl iubesc pe el.
Prin această subtilă schimbare de sens eminesciană aproape, el deschide cel puțin două căi de interpretare : 1. iubirea lui e atât de mare încât are până și puterea să transforme ura în iubire sau 2. redefinește conceptul de dușman eliminând limita dintre bine și rău.
Prin imnul României primim în suflete îndemnul "croiește-ți altă soartă, la care să se închine și cruzii tăi dușmani". Iată deci, conceptul de dușman este definit, dar absorbit printr-o viziune cristică. Dușmanii nu se tem, ci se închină la soarta pe care și-a creat-o Florin. Deci îl iubesc. Această abordare de congruență a sentimentelor, ar putea fi tema principală a melodiei, căutarea răspunsului la străvechea întrebare "Are țiganii biserică?".... sub forma unei melodii cu vădite influențe orientale, Brilliantul României împletește credința strămoșească creștin-ortodoxă, unul din stâlpii ființei naționale cu practicile magice din cultura țiganilor nomazi sau cel puțin dă dovadă de acceptare din partea Dreptei Credințe de a accepta, de a metaboliza lucrurile aparent neînțelese.
Prin actul său cultural, Florin aduce lumea arabă, creștină și țigănească într-un punct comun, un 3-în-1 la plic, să ne scutească de efortul de dimineață când nu găsim ingredientele... Prin trill-urile sale care l-au consacrat, sensibile și intense inflexiuni ale timbrului vocii sale inconfundabile, Florin dă viață unei pasionante mărturisiri ale credinței sale proprii, intime. Fără să fie obligat, el se destăinuie și își dezvăluie public vulnerabilitățile, deschizându-și sufletul de țigan, un suflet poate încă neînțeles complet de către societate....
Florin ne întinde o mână în tangoul cunoașterii prin comunicare, un dar cu semnificații multiple. Iată, că sub ceea ce ar putea părea o banală blasfemie pentru unii, domnul Florin Salam stârnește o revoluție în gândire. Dar acceptăm acest Dar? Acceptăm acest dar de la un individ cu numele "Florin Salam" sau îl acceptăm doar de la "Sir Florin"? El ne aduce schimbarea chiar de la firul ierbii, este unul dintre noi, cu sentimente, dureri și simțiri omenești. Este om, nu un titlu de nobil. Este viu și real și iubit de dușmani. Iar astfel, mesajul său este și mai zdruncinător....
Curajul său de a se exprima se reflectă în succesul său internațional, recunoașterea și colaborările extinse cu alți artiști consacrați precum Paula Seling, Connect-R și Goran Bregovic, ultimul fiind unul dintre partizanii înflăcărați ai sufletului balcanic autentic, milioanele de vizualizări pe Youtube sau concertele sale fiind doar câteva din argumentele care îl plasează pe Florin Salam în panteonul de excepție al creatorilor Români.
"Citesc biblia și plâng" face parte dintr-un repertoriu de mărturisiri, o colecție de psalmuri din buric din care mai fac parte și "Strigă-l pe Dumnezeu!" sau "Mă iubește Dumnezeu". Sub forma unei melodii spirituale, non-violente, fără elemente ca șmecherie sau bani, Florin reușește să genereze tensiune pe o pagină de facebook a unui utilizator (eu), între prietenii săi.
Dar de unde provine această tensiune? Este iubire și acceptare în noi? Sau altceva? Geniul liric însă se dezlănțuie abia în ultima strofă :
"Am iertat, dar n-am uitat - Dacă nu ar fi Dumnezeu, le-aș face la fel și eu "...
După această mărturisire de credință, Florin întoarce semiluna arabă și răstălmăcește sensurile complet ... provocând ascultătorul să gândească :
Există Dumnezeu ? (-dacă nu ar fi dumnezeu?-),
Există limite sau iubire? (-iertat, dar nu uitat-),
Răzbunare (-le-aș face la fel și eu-).
Deci demolează ca să creeze, arde ca să încălzească. Operează cu Brahma și Shiva deopotrivă, într-un balans mistic de credință și non-credință.... Nu este exclus ca Eminescu să fi dat măcar un Like.
PS: să moară dujmanii (dar este o moartă fizică sau simbolică?)
PS2: chiar nu are nimeni măcar o manea preferată ?
arh. Radu Florea
Comentarii
Trimiteți un comentariu