Bătălia de la Păuliș - 1944



Bătălia de la Păuliș 1944

dramatică, intensă ... dar un "comeback" de milioane în istoria noastră, una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra germaniei hitleriste și a aliaților acesteia.

o mână de copii de la Radna, copleșiți 1:8 de forța inamică au rezistat eroic în tranșee 7 zile până când într-un sfârșit a apărut și cavaleria grea, corpul greu al armatei române aliat cu forțele rusești ... i-au spart pe ăia, alergat pe tot câmpul de n-au știut de ei

și monumentul este genial gândit, beton aparent de nu a văzut nici Le Corbusier turnat în așa forme.... ca două aripi desfăcute, protejând o flacără care arde mereu, un fel de "Rugul Aprins"

tot via "Credo" :

https://credodesign.ro/archives/2836

Iar Monumentul Eroilor este proiectat de unul dintre cei mai tari arhitecți români all-time, dacă nu chiar cel mai bun pe zona memorială și monumentală : arh. Miloș Cristea din Arad. Monumentul Eroilor de la Păuliș este pentru mine, mult mai aproape de sufletul meu decât "Ansamblul Monumental Calea Eroilor" proiectat de Constantin Brâncuși.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Statia de Pompare Grozavesti

Călușarii : Ritual, Magie și Vindecare

Cripta Cavalerilor de Puscariu