Ręce Boga - Mâinile lui Dumnezeu [ Hands of God ] , Slavic Cross
De când am văzut-o am știut că trebuie să fie a mea. Nu este vorba despre vreo fată (acolo am niște algoritmi mai atipici care nu funcționează deloc + că nu îmi place expresia "a mea"), dar despre cana mea cumpărată din Belgrad în 2019, în excursia documentară cu Credo pe urmele cetăților vechilor despoți sârbi. Când este vorba de suveniruri sunt destul de mofturos ("picky") și am un talent să mă zgârcesc până în ultima clipă, dacă nu îmi surâde nimic. Dar, în cazul acesta a fost dragoste la prima vedere. Și chiar dacă de regulă mă gândesc la o persoană dragă când văd un suvenir și mereu iau pentru alții, cana asta am zis că trebuie să fie pentru mine. Ca să nu fie singură, am mai luat 3 cănuțe, să fie set de 4. A doua din fotografie are un simbol similar cu "arborele vieții".
Este vorba de cea din stânga, cu simbolul crucii care se extinde și parcă se distribuie către toate zările. M-a atras simbolul, dar și realizarea foarte profesionistă. Atras fiind de simbolurile solare și svasticile în general din cultura noastră pre-creștină, am fost instant lovit în retină de aspectul păgân, cu brațele crucii egale, încadrată de un soare destul de colțuros așa. Ulterior am căutat și am aflat că se numește "Ręce Boga" sau "Mâinile lui Dumnezeu" [ Hands of God ], un simbol găsit pe o urnă de înmormântare din cultura Przeworsk, pe filieră Poloneză, fiind chiar simbolul polonez al rodnoverilor (Rodzimy Kościół Polski).
Rodnoveria ([rodno'verie] „credința originară”, „rodoverie”, „rodolubie”, „rodobozhie”) este un fel de păgânism-revival de prin anii 1980, cu niște simboluri și o mistică aparte, foarte interesante, care fac legături cu credințele precreștine. "Ręce Boga" simbolizează în acest sistem complex se pare chiar pe Svarog (Perun), zeul Raiului sau chiar Raiul însuși. Un fel de zeu similar cu Odin. Cana este impresionantă, dar pliculețele de 3-în-1 au același gust în ea.
Oricum, nu am fost niciodată specialist în mitologia slavică și m-a pasionat strict etimologia numelui "Radu" care provine de la rădăcina "Rad" ("Radoslav") având legătură cu cuvântul slav "radost" care înseamnă "bucurie", atribuirea lui poate semnifica fie bucuria părinților pentru nașterea unui copil, fie că acesta va fi o persoana bucuroasă. Vesel sau nu, se pare că acest detaliu nu a impresionat doctorii psihiatri care au catalogat repede o stare de euforie ca fiind "Manie".
Noroc că mi-a zis vărul meu de curând care a fost prima persoană diagnosticată cu "Manie" din România : Iuliu Maniu o.O
Comentarii
Trimiteți un comentariu